proszę o rozwiązanie
anna: w urnie znajdują się 4 kule białe i 6 kul czarnych losujemy 6 razy po dwie kule
po każdym losowaniu obie wylosowane kule zwracamy do urny Tomek twierdzi
że prawdopodobieństwo trzykrotnego losowania kul o tych samych kolorach jest mniejsze niż
prawdopodobieństwo czterokrotnego wylosowania kul o różnych kolorach
rozstrzygnij czy Tomek ma racje
14 mar 19:36
Eta:
Ze schematu Bernoulliego
1/ 3 sukcesy w 6 próbach
gdzie : p−−− prawdopodobieństwo wylosowania dwu kul o różnych kolorach
P
36= .................
2/ 4 sukcesy w 6 próbach
tym razem obydwie wylosowane kule mają być różnych kolorów
| | 24 | | 8 | | 7 | |
p= |
| = |
| to q= |
| |
| | 45 | | 15 | | 15 | |
i licz dalej
porównaj wyniki z 1) i 2)
i podaj odp
14 mar 20:56
anna:
dziękuję
14 mar 22:11
Eta:
Oczywiście w 1/
ma być ........... dwie kule o tych samych kolorach
15 mar 00:23
anna: dziękuję
16 mar 13:22