proszę o rozwiązanie
anna: dana jest funkcja
| | ⎧ | −3x2 + 5x gdy x >2 | |
| f(x) = | ⎨ | 4x − 10 gdy −1≤x≤2 |
|
| | ⎩ | ax + 20x gdy x < −1 | |
określ czy jest ona ciągła w punkcie x = 2 oraz wyznacz wartość a tak by była ciągła w x = −1
14 mar 15:49
ABC: aby zbadać ciągłość w punkcie x=2 obliczasz granice jednostronne z odpowiedniej części klamerki
limx→2+ (−3x2+5x)= (−3*4+5*2)=−2
limx→2−(4x−10)=4*2−10=−2
granice jednostronne są równe więc f jest ciągła dla x=2
aby była ciągła w x=−1 dwie granice znów muszą być równe
limx→−1−(ax+20x)=−a−20
limx→−1+(4x−10)=−14
czyli −a−20=−14 a=−6
14 mar 16:52
anna: dziękuję
14 mar 18:36