Wyznacz przybliżenie pierwszego rzędu funkcji P(t).
Mileta: Wprowadzenie:
Przez kilka minut po odbyciu stosunku obserwuje się okresowe zmiany ciśnienia w żeńskim kanale
odbytu, spowodowane aktywnością mięśni gładkich tworzących zwieracz wewnętrzny odbytu. Zmiany
te można modelować matematycznie jako niewielkie oscylacje promienia kanału odbytu.
Niech r(t) ≥ 0 oznacza chwilowy promień kanału odbytu w czasie t.
Przyjmujemy model:
dr/dt = −α(r − r0) + β sin(ωt) − γ r3
gdzie:
r0 > 0 − promień spoczynkowy
α > 0 − współczynnik sprężystości tkanek
β sin(ωt) − okresowa stymulacja nerwowa
γ > 0 − nieliniowa sztywność mięśni
Zakładamy, że oscylacje są małe i można przyjąć przybliżenie liniowe w otoczeniu r0.
Zadanie:
Załóżmy, że ciśnienie w kanale odbytu spełnia prawo Laplace’a:
P(t) = T / r(t)
gdzie T oznacza stałe napięcie ściany.
Niech
r(t) = r0 + u(t)
gdzie |u(t)| << r0.
Wyznacz przybliżenie pierwszego rzędu funkcji P(t).
14 mar 01:15
Mariusz: Ogarniemy to kodem tylko muszę go wyklepać.
16 mar 14:06
alojzy12: I jak tam Mariusz? Udalo sie?
18 mar 21:09
IGA:
Kto w ogóle zadaje takie zadania?
19 mar 10:00
.:
@IGA −−− ktoś komu się nudzi i ponad miarę stara się być 'głupio−mądry'.
19 mar 11:49
Mariusz:
alojzy12:
Ten z 16 mar 2026 14:06
to fałszywy Mariusz
To pewnie sata czy inny tego typu spamer
którego wpisy nic nie wnoszą do tematu
5 kwi 14:31
sata: Mariuszku wiem że prawda boli bo wszyscy wiedzą że jesteś tylko klepaczem kodu, ale nie
przypisuj mi swoich problemow z rozdwojeniem jazni
7 kwi 08:12