Równania funkcyjne?
As: Znaleźć wszystkie funkcje f prowadzące z liczb rzeczywistych w liczby rzeczywiste, spełniające
równanie f(x) f(y) = f(x − y) dla wszystkich liczb rzeczywistych x, y.
Nie mam pomysłu jak się do tego zabrać. Potrzebuję podpowiedzi
13 mar 08:15
. :
Wyjaśnij co jest pomiędzy f(x) a f(y)
13 mar 10:00
ABC:
zakładając że tam jest znak mnożenia pomiędzy nimi , to się sprowadzi do jednego z równań
matek wszystkich równań funkcyjnych
f(x+y)=f(x)*f(y)
i bez założenia ciągłości f jest już poza poziom szkoły średniej moim zdaniem
13 mar 11:32
ABC:
a zaczynasz klasycznie jak piszą w poradnikach dla olimpijczyków − podstawiasz szczególne
wartości na x,y i dedukujesz własności funkcji z tego
na przykład x=y to masz (f(x))2=f(0) czyli musi być f(0)≥0
teraz wstawiasz y=0 i masz f(x)f(0)−f(x)=0 czyli f(x)(f(0)−1)=0 i przypadki itd.
13 mar 11:38
As: Dziękuję
14 mar 12:03