suma ciągu geometrycznego
duo: Suma 15 początkowych wyrazów pewnego nieskończonego ciągu geometrycznego jest równa
S15=,6,S16=8,S17=9i1/2Oblicz sumę wszystkich wyrazów tego ciągu
12 mar 20:57
. :
Mając S
15, S
16 i S
17 znamy a
16 = 8−6 = 2 oraz a
17 = 9.5 − 8 = 1.5
Stad q = 2/3
I teoretycznie można było to dalej liczyć ale to od razu pokazuje że jest jest tu coś nie tak z
treścią zadania.
Zauważ że 15 poprzedzających a
16 będzie większa od 2, a jednocześnie ich suma ma wynosić
jedynie 6, co z oczywistych względów jest niemożliwe
13 mar 01:27
::::
Jak już, to q=3/4
13 mar 12:46
. :
Nie zmienia to głównego problemu z treścią zadania
13 mar 18:48