równanie trygonometryczne
Tomasz: Rozwiąż równanie
tg(5x)−2tg(3x)=tg(5x)*tg2(3x)
12 mar 15:10
ABC:
nie podoba ci się autorskie rozwiązanie wydawnictwa ?nie dziwię się , długie jak ch... i
ciężko wpaść na nie
12 mar 16:31
Mila:
Nie wiem, jakie jest rozw. wydawnictwa, może podaję podobne, korzystam z wzorów z tablic.
tg(5x)−2tg(3x)=tg(5x)*tg
2(3x)
Podaj założenia:
| | tg(α)−tg(β) | |
Doprowadzam do postaci takiej, aby skorzystać z wzoru: tg(α−β)= |
| |
| | 1+tgα*tgβ | |
tg(5x)−tg(3x)=tg(3x)+tg(5x)*tg
2(3x)⇔
tg(5x)−tg(3x)=tg(3x)[1+tg(5x)*tg(3x) ]
dla tg(5x)*tg(3x)≠−1 mamy:
| tg(5x)−tg(3x) | |
| =tg(3x) |
| 1+tg(5x)*tg(3x) | |
tg(5x−3x)=tg(3x)
tg(2x)=tg(3x)
3x=2x+kπ
x=kπ, k∊C
sprawdzaj założenia
============
13 mar 17:51
Eta:
Inny sposób
tg(5x)−tg(5x)*tg
2(3x)= 2tg(3x)
tg(5x)[(1−tg
2(3x)]= 2tg(3x)
| | 2tg(3x) | |
tg(5x)= |
| = tg(6x) przy założeniu 1−tg2(3x)≠0 |
| | 1−tg2(3x) | |
tg(6x)=tg(5x)
6x=5x+kπ
x= kπ , k∊Z
==========
13 mar 19:00
Mila:
Też wzór z tangensów. Prościej i mniej liczenia

Pozrawiam
13 mar 19:10
ABC:
Powinniście się zatrudnić w wydawnictwie Pazdro do produkcji próbnych matur
13 mar 19:55
Eta:
13 mar 20:05
Tomasz: dziękuję
13 mar 21:38
Mila:
13 mar 23:11