Promień okręgu opisanego na trójkącie
Spoxmati: W trójkącie ostrokątnym ABC odcinki AD i CE są wysokościami,
DE= 3. Pole trójkąta ABC jest równe 18pierwiastka z 2 , a pole trójkąta BDE jest równe
2pierwiastka z 2 . Oblicz promień okręgu
opisanego na trójkącie ABC. Zapisz obliczenia.
Proszę o pomoc. Doprowadziłem, ze są trójkąty są podobne k=3 co dalej
12 mar 07:57
.:

Skoro masz podobieństwo tych trójkątów, a z porównania pół masz skalę, to można zapisać
długości boków.
1. trygonometria (o ile była):
z ΔCEB:
| | y | | 1 | |
cos β = |
| = |
| −−−> wkładamy do jedynki trygonometrycznej |
| | 3y | | 3 | |
2. jedynka trygonometryczna:
| | 1 | | 2√2 | |
sin2β + |
| = 1 −−−> sinβ = |
| (ponieważ β ∊ (0;90o) −−− patrz trójkąt |
| | 9 | | 3 | |
ostrokątny)
3. tw. sinusów:
12 mar 10:03
.:
ehhh ... rysunek 'nie pokazuje' kątów

oczywiście β jest przy wierzchołku B
12 mar 10:06
Spoxmati: Dzięki , wszystko jasne.
12 mar 12:06
Mila:
Kąty trzeba oznaczać małymi literami, greckie litery nie zapisują się na rysunkach.
Prosiłam Jakuba, aby to naprawił, ale jeszcze nie usunął usterki.
13 mar 17:05