prawdopodobieństwo
Tomasz:
Adam i Tomasz strzelają do tarczy.
Przed każdym strzałem rzucają monetą: jeśli wypadnie orzeł, to strzela Adam, a jeśli reszka –
strzela Tomasz.
Oblicz prawdopodobieństwo, że w chwili, gdy Adam będzie strzelał po raz siódmy, Tomasz oddał
już cztery strzały. Zapisz obliczenia.
11 mar 21:59
.:
1. wersja gdzie zakładamy, że Tomasz strzelił DOKŁADNIE 4 razy.
Schemat Bernoulliego −−−> przed strzałem Adama mieliśmy w sumie 10 strzałów (6x Adam, 4x
Tomasz):
| | 1 | | | |
P(A) = |
| * | (1/2)6*(1/2)2 |
| | 2 | | |
Ta czerwona 1/2 to prawdopodobieństwo, że 11'ty rzut monetą da Adamowi prawo do strzału (tym
samym Adam wykona swój siódmy strzał)
12 mar 07:37
ABC: można bez schematu
Zdarzenie A – w dziesięciu rzutach monetą dokładnie 6 razy wypadł orzeł i 4 razy wypadła
reszka oraz
w jedenastym rzucie wypadł orzeł.
moc omega =2
11=2048 bo 11 rzutów
moc A = (10 nad 6) razy 1 (bo w jedenastym rzucie musiał być orzeł)=210
12 mar 10:30
.:
ABC ... chyba się zgodzisz, że to schemat Bernoulliego bez nazwania go schematem Bernoulliego
12 mar 11:21
Tomasz: dziękuję!
12 mar 14:06