ciąg liczbowy
st: dany jest ciąg : a1 = 1 ; an+1 = an + 3 n , n ∊N+
wyprowadz wzór na an
10 mar 18:48
Leszek: a
1 = 1
a
2 = 1 +3*2
a
3= 1 + 3*2 + 3*3
a
4 = 1 +3*2+3*3 + 3*4
a
5 = 1 + 3*2 + 3*3 + 3*4 +3*5
a
n = 1 +3*2 + 3*3 + 3*4 + .....+3*n = 1 +3( 2 + 3 + 4 +....+n)
| | 2+n | | 3n2 +3n −4 | |
zatem an = 1 + 3* |
| *(n−1) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
10 mar 19:31
ABC:
idea dobra , obliczenia błędne , a2=1+3=4 itd.
10 mar 21:08
Leszek: kolego ABC napisane jest : an+1 = an + 3n , , czyli a2 = 1 + 3*2 itd.
11 mar 07:24
Leszek: Sorry , jednak u mnie jest błąd w obliczeniach , a2 = 1 + 3*1 , a3 = 1 + 3*1 + 3*2 itd,
11 mar 07:33
Leszek: czyli powinno być :
| | 3n2 −3n +2 | |
an = 1+ 3*(1 + 2 +3 +....+(n−1) ) = |
| |
| | 2 | |
11 mar 07:59