matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
liczby
st:
czy można porównywać liczby rzeczywiste i zespolone np: a= 3 ; b = 3−i , ⇒|3|= 3 ; |3−i| =
√
10
,⇒ |b| > |a| ?
6 mar 18:49
ABC:
tutaj porównujesz moduły liczb zespolonych i to jest ok , natomiast nie można wprowadzić relacji porządkującej liczby zespolone w przyzwoity sposób, powód masz w tym linku
https://matematyka.pl/liczby-zespolone-f28/porzadek-w-liczbach-zespolonych-t269075.html#:~:text=Uzasadni%C4%87%2C%20dlaczego%20w%20zbiorze%20liczb%20zespolonych%20nie,%2C%20aby%20zachowane%20by%C5%82y%20jej%20w%C5%82asno%C5%9Bci%20ze
6 mar 23:21