dziedzina
Ania: Hej. Ostatnio spotkałam się z dziwną sytuacją dotyczącą dziedziny funkcji. Było zadanie na
kartkówce
Wyznacz dziedzinę funkcji 1/sqr(x+3) . Napisałam warunek Sqr(x+3)>0 po czym dodałam mogę
podnieść obie strony do kwadratu. I powstał warunek x+3>0. Dalej juz rozwiązałam dobrze
dziedzinę
lecz został mi odjęty punkt za zapis Sqr(x+3)>0 . Nauczycielka stwierdziła że to nie działa w 2
strony.
Stąd moje pytanie. Czy na maturze punktują to na max czy odejmują za takie cos. i czy to jest
jakiś
błąd logiczny i jeśli tak to dlczego.
Z góry dzięki za odp.
6 mar 16:42
Leszek:
Dziedzina : x+3>0 i to jest poprawny warunek wynikający z definicji pierwiastka dla R .
Czyli D : x ∊ ( −3 ;
∞ )
6 mar 17:29
. :
Kwestia jest taka − − − nie ma wprost założenia że musi zachodzić
√x+3 > 0.
Mamy taką sekwencje:
| | 1 | |
1. f(x) = |
| więc √x+3 ≠ 0 |
| | √x+3 | |
2. Aby zapis
√x+3 miał sens to x+3 ≥ 0
3.
√x+3 = 0 ⇔ x+3 = 0
4. Z tych trzech punktów otrzymujemy x+3 > 0
Rozumiem że się może to wydawać nielogiczne, że zapis
√x+3 > 0 nie jest poprawny.
Byłby, gdybyś tylko podała wcześniej komentarz typu 'dla x dla których
√x+3 ma sens zachodzi
√x+3>0'
Ale nadal − − − jest to w miarę słaby komentarz i ktoś mógłby się przyczepić do niego.
7 mar 13:19
. :
Zauważmy także, że rozwiązując zadania, w punkcie (2) raczej nie piszemy ' aby pierwiastek miał
sens to musi:' tylko od razu piszemy ze wyrażenie pod pierwiastkiem ≥ 0
7 mar 13:21