pojemniki
Jula: Trzy puste pojemniki A, B i C są połączone ze sobą. Sześcienny pojemnik A jest przymocowany do
środka jednej ze ścian pojemnika B. Zacieniona ściana pojemnika C jest kwadratem o boku 15 cm.
Do pojemnika B wlano 55 litrów wody, tak że woda całkowicie wypełnia pojemnik C, a pojemnik A
tylko częściowo. Oblicz wysokość wody w pojemniku B, zaokrąglając wynik do dwóch miejsc po
przecinku.
https://zapodaj.net/images/e3f0372daf909.png
6 mar 15:23
Leszek: V=55 l = 55000 cm3
VC = 9000 cm3
x − poziom wody w zbiorniku A
x+ 24 cm , poziom wody w zbiorniku B
VA = 144x
VB = (24+x)*1600
VA + VB + VC = 55000⇒x=4,36 cm
czyli w zbiorniku B poziom= 28,36 cm
6 mar 17:22