fkcja kwadratowa
p: jest funkcja kwadratowa −4x2 +192 −240, i tu q wychodzi 2064, dlaczego zatem gdy uproszcze to
rownanie do −x2+48−60 q wychodzi 516 czyli 4x mniejsze? pzeciez teoretycznie upraszczanie
rownania nie powinno nam zmieniac miejsc zerowych i wierzcholka..;?
4 mar 18:59
.:

q −−− oznacza wartość przyjmowana w wierzchołku paraboli.
Podzielenie wielomianu przez stałą zmienia jej kształt.
Najprościej to zaprezentować patrząc na te wykresy.
mamy tutaj:
f(x) = 5x
2 − 5
g(x) = x
2 − 1
Jak widzisz ... wszystkie te funkcje mają te same miejsca zerowe (x
1 = −1 i x
2 = 1) oraz
x
wierzchołka = 0,
ale każda z tych funkcji dla tego samego 'x' przyjmuje inną wartość.
4 mar 20:35
.:
to tak samo jakbyś napisał:
f(x) = 10x + 5 −−−−> no i f(1) = 15
dlaczego jak 'podzieliłem ją przez 5' (czyli dostałeś h(x) = 2x + 1)) to h(1) = 3 czyli
5ciokrotnie mniej.
Właśnie dlatego, że podzieliłeś FUNKCJĘ przez 5 i zapisałeś NOWĄ funkcję.
4 mar 20:37
.:
poprawka do tego co napisałem.
"podzielenie FUNKCJI wielomianowej przez stałą zmienia jej kształt"
4 mar 20:38
p: tak podejrzewalam, czyli tylko do miejsc zerowych to sie nadaje, dziekuje
4 mar 20:53