| x | x | |||
∫ [ | + | ]dx | ||
| x2−√3x2+4 | x2+√3x2 +4 |
| 2x3 | ||
pod całką jest wyrażenie po sprowadzeniu do wspólnego : | ||
| x4 −3x2 −4 |
| 2x3 | ||
czyli ∫ | dx | |
| (x2+1)(x2−4) |
| A | B | Cx+D | 2x3 | ||||
+ | + | = | |||||
| x−2 | x+2 | x2+1 | (x2+1)(x2−4) |
| cos(kx) | cos(kx) | |||
∫ [ | + | ] dx = | ||
| sin(kx) + √sin(kx) | sin(kx) − √sin(kx) |
| 2cos(kx)*sin(kx) | ||
= ∫ | dx = | |
| sin2(kx) −sin(kx) |
| cos(kx) | ||
= 2 ∫ | dx | |
| sin(kx) −1 |
| 1 | ||
podstawienie : sin(kx) −1 = t ⇒dx = | dt | |
| k*cos(kx) |
| 2 | ||
i dalej całka = | ln|sin(kx)| +C | |
| k |
| 2 | ||
powinno być całka = | ln |sin(kx) −1| + C | |
| k |
| f ' (x) | ||
lub bez podstawienia ale z twierdzenia ∫ | dx = ln|f(x)| +C | |
| f(x) |