całka
st: oblicz całkę
| | 1 | | 1 | |
∫[ |
| + |
| ] dx |
| | x+√x+2 | | x−√x+2 | |
22 lut 16:25
. :
A weź dodaj do siebie te dwa ułamki i zobacz 'co się stanie'
22 lut 16:34
st: | | 2x | |
otrzymałem ∫ |
| dx = ? |
| | x2−x−2 | |
22 lut 16:41
.:
i teraz możesz to rozdzielić na ulamki proste ... tym razem w mianownikach będziesz mieć (x+1)
i (x−2)
22 lut 16:53
.:
co da Ci już prościutkie całki do wyliczenia
22 lut 16:54
st: | | x−2 | |
otrzymałem wynik = ln |x2−x−2| +13*ln |
| +C |
| | x+1 | |
22 lut 17:46
.:
Czemu sobie komplikujesz życie?
| 2x | | A | | B | |
| = |
| + |
| −−−> A = 4/3 ; B = 2/3 |
| x2−x−2 | | x+1 | | x−2 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | |
.... = ∫ |
| ( |
| + |
| ) dx = |
| (2ln|x+1| + ln|x−2|) + C |
| | 3 | | x+1 | | x−2 | | 3 | |
22 lut 18:49
st: ok , dziękuję
22 lut 19:12