prawdopodobienstwo
Kuba: Bardzo prosze o pomoc
Prawdopodobienstwo wygranej w pewnej grze losowej jest zawsze rowne 1/4. Marek postanowil,
że przez caly tydzien (od pon do nd) bedzie gral w te gre, kazdego dnia, dokladnie raz.
Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia polegajacego na tym, ze
Marek wygral w tej grze dokladnie dwukrotnie
w pierwszych czterech dniach tygodnia, jesli wiadomo, ze łacznie w ciagu tygodnia
wygral 4 razy.
17 lut 14:05
.:
Prawdopodobieństwo warunkowe + schemat Bernoulliego tutaj masz.
A −−− wygrał dokładnie 2 razy w pierwszy 4 dniach
B −−− wygrał 4 razy w ciągu 7 dni
| | | | | |
P(AnB) = | (1/4)2(3/4)2 * | (1/4)2(3/4)1 |
| | | |
| | 4!*4!*3!*3! | |
= |
| = ... dokończ |
| | 7!*23 | |
Zauważ, że prawdopodobieństwo warunkowe nie zależy od szansy wygrania poszczególnej gry, a samo
zadanie jest tożsame z zadaniem:
Jacek ma 4 kule i 7 ponumerowanych szuflad. Losowo wybiera cztery szuflady, do których wkłada
po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo, że w szufladach o numerach 1,2,3,4 znajdują się
dokładnie 2 kule.
17 lut 14:25
Kuba: bardzo dziekuje

!
tak wlasnie mi sie wydawalo, ze informacja ze prawdopodobienstwo wynosi 1/4 jest niepotrzebne.
Ale z drugiej strony bałem sie ze nie mozna tego ominac.
Bardzo dziekuje za wytlumaczenie i podanie podobnego zadania
17 lut 14:56