kąty w układzie współrzędnych
duo: Ramię końcowe kąta x=−40nie pokrywa się z ramieniem kąta
A.−1400 B.−1040 C.1440 D.1840
zad.2
Wskaż miarę kąta, którego ramię końcowe leży w I ćwiartce układu współrzędnych
A.1208 B.648 C.−632 D.−132
17 lut 10:59
.:
1.
dwie opcje do sprawdzenia (jeśli chociaż jedno z nich zachodzi, to nie ta odpowiedź):
−40o − (odpowiedź) = wielokrotność 360o
−40o + (odpowiedź) = wielokrotność 360o
bo tylko w tych dwóch możliwościach ramię końcowe dwóch kątów.
Patrząc na odpowiedzi −−− ta druga opcja nie była nawet brana pod uwagę przy dobieraniu
wartości.
I związku z tym też można szybko określić które odpowiedzi 'odpadają' −−−− jeżeli różnica
pomiędzy kątami w poszczególnych odpowiedziach JEST wielokrotnością 360o −−−> to obie
odpadają:
np. −1400 +360 = −1040 <−−− stąd A i B odpadają.
natomiast 1440 +360 = 1800, a nie 1840 <−−−− więc wiemy, że jedna z tych dwóch odpowiedzi
będzie prawidłowa.
17 lut 11:09
.:
2.
I ćwiartka to taka gdzie mamy kąty o mierze (0 ; 90) + wielokrotności 360
o
Więc robimy:
1208 − 3*360 = 128 −−−−> za dużo (to będzie II ćwiartka)
648 − 360 = 288 −−−> za dużo (IV ćwiartka)
−632 + 2*360 = 88 ∊ (0;90) −−−>
masz odpowiedź 
'dla sprawdzenia' −132 + 360 = 228 −−−> za dużo (III ćwiartka)
17 lut 11:12
duo: Podaj wszystkie argumenty należące do przedziału [−3π, π], dla których funkcja f(x)= sin x
przyjmuje wartość −1/2
17 lut 12:40
.:
| | π | | 5π | |
sin x = −1/2 −−−> x = − |
| +2kπ ∨ x = − |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
i odpowiednio wypisujesz jakie z tych x'sów są w zadanym przedziale.
17 lut 14:27
.:
będziesz miał:
| | π | |
− |
| − 4kπ NIEEE (to jest mniejsze od −3π) |
| | 6 | |
| | 5π | |
− |
| − 2kπ TAK (bo to jest większe od −3π) |
| | 6 | |
| | 5π | |
− |
| +2π NIEEE (to jest większe od π) |
| | 6 | |
17 lut 14:32