1) ΔNBS nie jest trójkątem równobocznym.
2) Jeden ze sposobów:
PΔABC=P
| 1 | ||
3x+u= | P /*(−3) | |
| 3 |
| 2 | ||
2x+3u= | P | |
| 3 |
| 2 | ||
2x+3u= | P | |
| 3 |
| 1 | ||
−7x=− | P | |
| 3 |
| 1 | ||
x= | P | |
| 21 |
| 1 | 92√3 | |||
[NBS]= | * | =.. | ||
| 21 | 4 |
| 1 | ||
2*(x+2x+u) = 2* | P = 2u + y −−−−> 6x = y | |
| 3 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
x+y = | P −−−> 7x = | P −−−> x = | P | |||
| 3 | 3 | 21 |
można tak
△MES podobny do △NSB w skali 3/4
| 1 | 3√3 | |||
OD= | CD = | |||
| 3 | 2 |
| 3 | 9√3 | |||
h= | OD= | |||
| 7 | 14 |
| 3 | 9√3 | 27√3 | ||||
P= | = | |||||
| 2 | 14 | 28 |