Ułamki
P i P :
Dobry wieczór
Mam zamienic taki zapis 0800.3 na ulamek
Nie rozumiem tego zapisu
| | 94 | |
bo np 9,4= |
| ale jak to zapisać ? |
| | 10 | |
7 lut 19:50
P i P :
Prosze o usuniecie tego postu . Wyżej jest dobry .dziękuje
7 lut 21:48
Min. Edukacji: Tu sie nic nie usuwa😄
7 lut 23:10
Jolanta:
Tak jak jest Zamiana ułamków dziesiętnych na ułamki zwykłe
Zaczyna się komplikować gdy mamy ułamki okresowe
0,(12)
x=O,121212...
Piszemy tak,żeby przecinek znalazl się za pierwszym wystąpieniem okresu
100x=12,1212..
100x−x=12
99x=12
8 lut 00:04
P i P :
Dziękuję .
8 lut 09:15