Trygonometria: Rozwiąż trójkąt o danych bokach i kącie
nobodyknows1: Dzień dobry,
Mam pytanie co do tego zadania 😊
Rozwiąż trójkąt o danych bokach i kącie:
b=11 c=12 β=60°
Umiem rozwiązać jedną możliwość.
(γ= 71°, α=49°, a=9,59)
Czy ktoś zna odpowiedź na pytanie skąd wziela sie druga możliwość w rozwiązaniu?
(γ=109° α=11° a=2,42)
3 lut 12:28
:
Z tw. kosinusów:
b2=a2+c2−2ac cosβ
3 lut 13:01
.:

przyjąłeś, że znany Ci kąt MUSI być pomiędzy znanymi Ci długościami boków ... a nie musi tak
być

Patrz rysunek.
Jednak pytanie brzmi −−− która z A,B będzie długości 12, a która 11.
3 lut 14:41
:
To chybione pytanie, skoro treść zadania sugeruje standard:
naprzeciw boku a jest kąt α , naprzeciw boku b jest kąt β i naprzeciw boku c jest kąt γ.
5 lut 08:01