tw Kronekera-Capellego
KapcieZbiedry: Korzystajac z Twierdzenia Kroneckera−Capellego wyznaczyc liczbę
rozwiązań ukladu równań
x+ ay+ 3z+ 2t= 1
ax+ y−2z−3t= a+ 5
5x+ y+ z+ (a+ 7)t=−2
w zaleleznosci od wartosci parametru a∈R.
1 lut 02:38
.:
I problem jest w

Znasz twierdzenie

Potrafisz je zastosować
1 lut 04:46
KapcieZbiedry: a masz odpowiedź do tego?
1 lut 22:16
. :
Czy masz rozwiązanie? Tak.
Ale panie studencie co Ci da gotowiec skoro analogiczne go zadania nie zrobisz jeżeli nie
wyelimujesz problemu z którym obecnie się spotykasz
1 lut 23:42
KapcieZbiedry: jak będę mial odpowiedz to będę wiedział jak robić takie zadania
2 lut 01:38
.:
1. Jako, że liczba niewiadomych (n=4) jest większa od liczby równań (r = 3), to na pewno nie
będzie jednego rozwiązania.
Jedyna opcje do rozpatrzenia to:
I. nieskończenie wiele rozwiązań (czyli rzA = rzU)
II. układ sprzeczny (czyli rzA ≠ rzU)
Łatwiej będzie pokazać kiedy mamy II. (a w każdym innym przypadku będziemy mieli I.)
po kilku przekształceniach których tutaj z przyczyn technicznych ('g' będziesz widzieć)
dochodzimy do postaci:
| | ⎧ | 1 a 3 2 1 | |
| rz | ⎨ | 3a+2 2a+3 0 0 3a+17 |
|
| | ⎩ | 14 18a+3 0 0 3 | |
UWAGA 
Nie daję gwarancji, że ta postać jest poprawna (mogłem się walnąć gdzieś w
obliczeniach)
stąd
| | ⎧ | 1 a 3 | |
| rzA = rz | ⎨ | 3a+2 2a+3 0 |
|
| | ⎩ | 14 18a+3 0 | |
i mamy warunek:
jeżeli: (3a+2)*(18a+3)*3 = 14*(2a+3)*3
Wyznaczamy, dla jakich 'a' zachodzi ta równość ... dla tych 'a' mamy rzA < 3.
Sprawdzamy, czy dla tych A będziemy mieć rzU = 3 i jeżeli tak będzie, to.
dla tych 'a' układ będzie sprzeczny (0 rozwiązań), dla wszystkich pozostałych mamy mamy
nieskończenie wiele rozwiązań.
Dlaczego mam lekkie obiekcje co do słuszności własnych przekształceń −−− bo wychodzą 'niezbyt
przyjemne' a.
Oto jakie przekształcenia robiłem:
1. W
2 = 3W
1 + 2W
2
2. W
3 = (a+7)W
1 − 2W
3
(w 1 i 2 zerowałem w K
4)
3. W
2 = −5W
1 + 3W
2
4. W
3 = (3a+19)W
1 − 3W
3
(w 3 i 4 zerowałem w K
3)
Powtórz kroki i sprawdź czy to samo wychodzi, jeżeli znajdziesz u mnie błąd −−− skoryguj go i
rozwiązuj dalej
2 lut 13:21
KapcieZbiedry: okok dzięki wielkie
2 lut 13:47
. :
Tak dla informacji − moje przekształcenia są do D, konkretniej kroki 3 i 4
2 lut 14:57
:
Proponuję policzyć cztery wyznaczniki 3x3 z macierzy głównej ( bez współczynników przy
niewiadomej t, bez współczynników przy z, bez współczynników przy y oraz bez współczynników
przy t), i znaleźć wartości a które je zerują. Dla każdego z uzyskanych zbadać rzędy.
2 lut 15:25