proszę o rozwiązanie
anna: w trójkącie ABC poprowadzono dwusieczne kąta BAC która przecina bok BC w punkcie D
W trójkąty ABD i ACD wpisano okręgi, które są styczne z odcinkiem AD w punktach
odpowiednio M i N
oblicz długość odcinka MN wiedząc że I AB I = 9 I BC I = 5 I AC I = 6
29 sty 19:19
Eta:

Z tw. o dwusiecznej:
| | 6 | | |y | |
|
| = |
| ⇒y=2=|CD| to |DB|=3 |
| | 9 | | 5−y | |
|AD| =d−−− dł dwusiecznej ( z tw. Stewarta)
d
2= |AC|*|AB|− |CD|*|DB|
d
2= 6*9−2*3
d= 4
√3
|MN|= |AN|−|AM|
Z tw. o odcinkach stycznych:
| | 6+4√3+2 | |
AN= |
| −2 = ... = 2+2√3 |
| | 2 | |
analogicznie:
|AM|=3+2
√3
to |MN|= 1
=======
29 sty 21:14
Eta:
Poprawiam zapisy:
| | obwód DAB | |
i |AN|= |
| −|DB| |
| | 2 | |
29 sty 21:18