obwód
kasia: czworokąt ABCD jest opisany na okręgu AB =6 kąt ABC=kątowi BAD=60 a kąt ADC=90 Oblicz obwód
tego czworokąta
29 sty 09:26
kasia: Proszę o pomoc
29 sty 10:14
bi-elka:

Podpowiedź: rysunek
Licz.
29 sty 15:04
kasia: nie wiem jak obliczyć CK
29 sty 16:58
kasia: jaki powinien być wynik
29 sty 16:59
. :
1. x = y
2. z = r
Stąd jesteś w stanie wyliczyć r (patrz trójkąt ekierkowy)
Odnośnie |CK| to ∡DCB = 360 − (90 + 60 + 60) = 150.
Więc ∡OC = 75
Zauwaz że ∡BOC = 75 (z sumy kątów)
Wiec |CB| = |OB| a to drugie znamy z trójkąta ekierkowego
Stąd |CK| = |OB| − y =...
29 sty 18:01
kasia: Dziękuj bardzo Życzę miłego wieczoru
29 sty 18:29
Jakub : Witam gorąco proszę o odpowiedź dlaczego CB = OB. Policzyłem ,że r = pierwiastek z 3 i do
policzenia obwodu zostaje mi tylko znać GC bądź CF. Jestem w trakcie obliczania i nie wydaje
mi się ,aby CB = OB
31 sty 19:16
Mat:
|CB|=|OB| bo ΔBOC jest równoramienny o kątach : 75o,75o,30o
31 sty 19:55
Eta:

1/ Z trójkąta ekierkowego: ........ r=
√3
2/ |∡BCD|= 360
o−(60
o+60
o+90
o)= 170
o
to |∡OCF|=|∡BOC|=75
o (⇒ |OB|=OC|=2r = 2
√3
2r=3+e ⇒ e= 2
√3−3
3/ |DG|=DH|=r
Obwód czworokąta ABCD:
6+6+2r+2e= 12+2
√3+4
√3−6
L= 6+6
√3
========
31 sty 20:15
Eta:
2/ sorry
...= 150o
31 sty 21:00