matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Równanie trygonometryczne
Ala:
2tgx
Rozwiąż równanie sin2x=
w zbiorze <−2π,2π>
1+tgx
22 sty 16:20
ABC:
2tgx
skorzystaj z tożsamości sin2x=
1+tg
2
x
sinx
którą wyprowadzisz ze wzoru sin2x=2sinxcosx i tego że tgx=
czyli sinx=tgx*cosx
cosx
22 sty 16:34
Ala:
Dzięki
23 sty 15:47