podpowiedz
~~paw: Dany jest ostrosłup trójkątny ABCS, w którym krawędzie BS i CS mają długość 5, a każda
z pozostałych krawędzi tego ostrosłupa ma długość 8. Prosze o podpowiedz, jak będzie wygladac
wysokośc w tym ostrosłupie krawedz AS? W podstawie bedzie równoboczny trojkąt 8x8x8 tak?
22 sty 11:11
menda:

AS masz na czerwono, jest długości 8. Ściana BCS jest prostopadła do podstawy, czyli między
przerywanymi liniami jest ∡90. W podstawie jest trójkąt równoboczny o krawędzi 8.
22 sty 11:28
.:
Menda −−−
Bzdura

... to nie tak wyglądać będzie ten ostrosłup! Absolutnie nie będzie tam kąta prostego
22 sty 11:33
~~paw: Ktoś coś wie?
23 sty 09:35
~~paw: njie trzeba juz wiem
23 sty 20:27
~~kat: menda zrobiła ok
24 sty 13:52
~~beb:

menda jest żle choć ta wysokośc tak wyglada ale gdy wyliczam wychodzi bzdura bo hs
2+4
2=5
2
hs=3 i potem hpodstwy=4
√3 i powinno z pitagorasa zadzialac ze 3
2+(4
√32=8
2 co jest
głupotap
24 sty 14:38
~~beb: czyli jak to bedzie?
24 sty 16:33
.:

Tak będzie wyglądał.
24 sty 17:08
.:
I mamy układ równań:
(4√2 − x)2 + H2 = 82
x2 + H2 = 32
(4√2 − x)2 − x2 = 82 − 32
32 − 64 + 9 = −2x
a więc ostrosłup ten jeszcze będzie inaczej wyglądać ... bo będzie to tak:
24 sty 17:23
.:

i mamy poprawny układ równań:
(x+4
√2)
2 + H
2 = 8
2
x
2 + H
2 = 3
2
co daje nam:
32 + 8
√2x = 8
2 − 3
2
8
√2x = 23
24 sty 17:30
.:
kurdę ... błąd znowu ... nie 4
√2 tylko 4
√3 powinno być ... więc:
8
√3x = 64 − 9 − 48
8
√3x = 5
24 sty 17:34
~~beb: eh, może ktoś jakoś lepiej to wyjasni
24 sty 17:54
24 sty 19:50
Mila:
Jeśli chcesz zrozumieć zadanie to:
1) narysuj siatkę
2) sklej bryłkę, zobaczysz co jest z tą wysokością.
Możesz postawić bryłkę na dowolnej ściance, wybierz najlepszy wariant do obliczeń.
Jeśli będziesz potrzebował pomocy to pisz

Powodzenia.
29 sty 00:42