.:
1. Zauważmy, że suma dwóch kątów środkowych opartych na tych samych łukach co kąty ∡DAB i ∡DCB
dają 360
o.
Stąd możemy policzyć, że ∡DAB = 135
o i ∡DCB = 45
o
1*. Alternatywnie mogliśmy zauważyć, że trójkąty ABD i BCD posiadają wspólny bok: BD.
Opierając się na tw. sinusów dla okręgu opisanym na trójkącie mamy:
| |BD| | | |BD| | |
| = r = |
| −−−> sin(∡DAB) = sin(∡DCB) |
| 2sin (∡DAB) | | 2sin (∡DCB) | |
stąd: ∡DAB = 180
o − ∡DCB i mamy: 180
o − ∡DCB = 3∡DCB −−−> ∡DCB = 45
o
2. Znając kąty ∡DAB i ∡DCB oraz promień okręgu, korzystając z przytoczonego wcześniej tw.
sinusów możemy obliczyć |BD|.
3. Mając w trójkącie długości dwóch boków i miarę jednego z jego kątów, korzystając z tw.
cosinusów możemy wyliczyć długość trzeciego boku.
4. Znając długości dwóch boków oraz miarę kąta pomiędzy nimi, możemy wyliczyć pole trójkąta
stosując wzór na pole:
Co za tym idzie −−− informacja o punkcie E, o ∡CED i o tym że bok AB leży wewnątrz trójkąta CDE
jest nam całkowicie zbyteczna do rozwiązania tego zadania.