prawdopodobieństwo i prosba o sprawdzenie
~~bart: Rozważamy wszystkie liczby naturalne czterocyfrowe, w których zapisie dziesiętnym nie powtarza
się
żadna cyfra, a cyfry 1 i 2, jeśli jednocześnie występują w zapisie, to stoją na sąsiednich
pozycjach.
prosze o sprawdzenie wyszło mi 4102 i zapytam :1i2 trzeba razem traktować łacznie ?
19 sty 11:05
.:
jedziemy na dwa sposoby
Sposób I:
a. '1 i 2' występują na pierwszym i drugim miejscu:
2*1*8*7 = 112
b. '1 i 2' występując od drugiego lub trzeciego miejsca:
7*2*2*1*7 = 196
c. występuje jedno z "1 , 2':
2* 1*8*7*6 + 2*3* 7*1*7*6 = 2436
d. nie występuje 1 i 2:
7*7*6*5 = 1470
A to nam daje: 4214
Sposób II:
a. wszystkich liczb 4ro cyfrowych o niepowtarzających się cyfrach mamy:
9*9*8*7 = 4536
b. liczby w których występuje zarówno '1' jak i '2' ale nie są obok siebie:
2*8*1*7 *2 + 7*2*7*1 = 322
A to daje nam: 4214
A teraz z ciekawości wpisz do chatgpt treść:
"Rozważamy wszystkie liczby naturalne czterocyfrowe, w których zapisie dziesiętnym nie powtarza
się żadna cyfra, a cyfry 1 i 2, jeśli jednocześnie występują w zapisie, to stoją na sąsiednich
pozycjach."
I sprawdź jaki wynik Ci wyliczy (zapewne poda 4256) −−− i zastanów się gdzie AI robił błąd
logiczny w obliczeniach.
19 sty 11:38
.:
Jeżeli potrzebujesz objaśnienie skąd te a nie inne wartości −−− to pisz
19 sty 11:39
~~bart: Dzięki,ale nie chcę z chata korzystać,chce zrozumieć,gdzie źle pomyślałem,zresztą chat czasem
źle pisze
20 sty 14:02
.:
bart −−− i dlatego Ci zaproponowałem, żebyś spróbował ... jak ja wpisałem Twoją treść to
rozwiązywał (o różnej porze różnym sposobem) trzema sposobami ... w dwóch popełniał błędny i
tylko w jednym (zaprezentowany sposób II) zrobił dobrze.
A co do Ciebie −−− na przyszłość ... lepiej jak pokażesz swój pomysł na wstępie ... wtedy
łatwiej będzie komuś Ciebie naprowadzić gdzie masz ewentualny błąd i wskazać jak inaczej daną
kwestię zapisać.
20 sty 14:25