23 lis 20:52
Aneta: Jedna z przekątnych rombu ma długość 10cm. Pole tego rombu jest równe 40. Jaki obwód ma
ten romb...
23 lis 20:53
fu: musisz obliczyc wysokosc:
jak podzielimy ten romb na przekatna to wychodza 2 trojkaty rownoboczne i h obliczysz
trygonometrycznie poprzez
sin 60 stopni = h/S z tego
h= sin 60 stopni * S
sin 60 stopni wynosi 0.8660 * 10 cm czyli h=8.66
i z tego wzor na pole
pole = h *a
40= 8.66 * a
a= 40/8.66
a=4.61
a wiec obwod 4 * 4.61 =21.33
mysle ze bedzie dobrze
23 lis 22:37
asiulkaaa23: d1, d2-przekątne
P=1/2 d1*d2
40=1/2*10*d2
40=5d2 (/5)
d2=8
a2+b2=c2
25+16=c2
√41=c
Obwód √41 *4
23 lis 22:39
Kama:
P rombu = 1/2*d
1 *d
2 d
1 , d
2 -- przekątne rombu
1/2*10 *d
2 = 40 czyli d
2 = 8cm
przekatne w rombie dziela sie na połowy pod kątem prostym
czyli z tw. Pitagoras obliczamy bok a rombu
a
2 = 4
2 + 5
2 4 i 5 to połowy przekatnych

a
2 = 41 a =
√41 cm
Ob = 4
√41 cm
23 lis 22:41