Czy jest błąd
~mateo: dany jest trojkat ostrokatny abc
na prostej ab obrano taki punkt p ze
suma promieni okregow opisanych na trojkatach apc i bpc jest najmniejsza.
wykaz ze odcinki cp i ab sa prostopadle
Proszę o wskazówkę bo wydaje mi się że w zadaniu jest blad
11 sty 11:49
~mateo: Jest ok już wiem
11 sty 12:42
Jasiek:

Z tw. sinusów
w ΔAPC i w ΔBPC
| | b | | a | |
2R1= |
| i 2R2= |
| , bo sin(180o−α)=sinα |
| | sinα | | sinα | |
| | a+b | |
Minimalizując R1+R2= |
| , |
| | 2sinα | |
(ułamek najmniejszy gdy mianownik największy przy stałym liczniku
to sinα=1 −−− wartość największa
więc α= 90
o
co daje tezę : CP⊥ AB
11 sty 12:43