proszę o odpowiedż
anna: obwód trapezu ABCD jest równy 48 cm a przekątna ma długość 4 √14 cm
w trapez ten można wpisać okrąg i można opisać okrąg
oblicz pole i cosinusy kątów ostrych tego trapezu
mam pytanie czy z tego tekstu można wiedzieć że to jest trapez równoramienny
6 sty 18:31
mania:
tak
6 sty 18:58
anna: dziękuję i mam nadzieję że zadanie wykonam porawnie
6 sty 19:05
mania:
Powodzenia
6 sty 19:07
anna: obliczyłam a+b = 2c= 24 ⇒ c = 12
p = 12(a+b) * h ⇒ P = 12h
podstawa AB = a = b + 2x
h wysokość poprowadzona z wierzchołka C na podstawę AB
z Δ BCD prostokątny
tw Pit x2 + h2 = c2 = 144
dalej mam problem i proszę o rozwiązanie
6 sty 20:22
mania:
h
2=(4
√14)
2−12
2 ⇒ h= 4
√5
P=....
x
2= 12
2−80 ⇒ x= 8
cosα= 2/3
6 sty 21:09