matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
proszę o rozwiązanie
anna:
oblicz wartość wyrażenia a
b
jeżeli
1
a = log
8
5 * log
25
2 a b = (log
6
3)
2
+ log
6
2 * log
6
2
obliczyłam że a =
1
6
ale nie wiem jak b
6 sty 15:42
.:
1. log
6
(1/2) = − log
6
2
6
2. log
6
3 = log
6
= log
6
6 + log
6
(1/2) = 1 − log
6
2
2
ewentualnie 3. podstawienie t = log
6
2 dla ułatwienia dalszych rachunków
6 sty 17:00
π:
hint: a
log
a
x
=x
6 sty 17:02