Prędkość, droga, czas
Ola: Do podziemnego garażu prowadziły schody ruchome. Jedne schody jechały w górę, drugie w dół (z
tą samą prędkością), a trzecie były wyłączone. Kacper wbiegł po schodach ruchomych jadących w
dół w ciągu 30 s, a po schodach wyłączonych wbiegł w ciągu 20 s. Ile zajęłoby mu wbiegnięcie
po schodach jadących w górę?
4 sty 22:12
Min. Edukacji: 15 s
4 sty 23:31
Ola : Dziękuję, tylko jak to policzyć? Niestety nmam bladego pojęcia.
7 sty 14:40
. :
v
k − − − prędkość Kacpra
v
s − − − prędkość schodow
d − − − odległość / długość schodow
t
3 − − − szukany czas
korzystamy że wzoru na ruch jednostajny: d=v*t
(v
k − v
s)*30 = d = v
k*20 − − − > v
k = 3v
s − − − >
| | 20vk | |
(vk +vs) *t3 = d = vk*20 − − − > t3 = |
| = 5*3 = 15 sekund |
| | 4vk/3 | |
7 sty 15:30
. :
Tam miało być vk = 3vs − − − > vs = vk/3
7 sty 15:31
Ola : A da się to zrobić, nie stosując wzoru?
7 sty 16:59
.:
Heee

To jest jeden z podstawowych wzorów,
Bez niego nie znasz relacji pomiędzy prędkością, czasem, a przebytą drogą ... nawet jak wywali
się to 'd' po środku, które tak naprawdę do niczego Ci nie służy ... to i tak korzystasz z
tego wzoru, po prostu go nie pisząc.
7 sty 19:02
π: @ Ola da i to zajmuje też ok. 15 s
8 sty 16:56
:
Bez wzorów:
Teoretycznie, w 60 sekund Kacper wbiegłby trzykrotnie po wyłączonych schodach, lecz tylko
dwukrotnie po schodach jadących w dół.
Oznacza to, że schody zwiozłyby, jak i wwiozły, nieruchomego Kacpra w ciągu minuty.
Czyli w ciągu minuty biegnąc po schodach jadących w górę Kacper pokona 3 (sam Kacper) +1(same
schody) =4 biegi schodów, więc jeden w czasie 60 s / 4= 15 s .
9 sty 10:50
Ola : Dziękuję. Dałam sobie czas, żeby nie zadawać zbędnych pytań, ale nawet po dwóch tygodniach
rozmyślań nie rozumiem

Próbowałam też pytać czata GPT, ale on upiera się, że to będzie 10
s, co również nie pomaga

Z góry dziękuję za może jeszcze jedną jakąkolwiek próbę
wyjaśnienia, ciekawi mnie to zadanie
24 sty 00:17
Ola : Chodzi o to, że nie możemy działać na czasie tylko na drodze (schodach), bo ani czas ani
prędkość
nie są proporcjonalne? I dlatego:
60s−2schody(dół),
60s−3schody(nieruchomo)
60s−4schody(góra)
więc 1 schody(góra) − 15 s?
Czy da się to jeszcze jakoś inaczej wyjaśnić, żeby to jeszcze lepiej zrozumieć?
24 sty 00:26