trapez
123: Punkty A, B, C, D leżą na płaszczyźnie i spełniają warunki: DA = DB = DC, kąt BAC ma miarę 35
stopni, a kąt ABC ma miarę 20 stopni. Udowodnij, że punkty A, B, C, D są wierzchołkami
trapezu.
1 sty 18:06
. :
Zacznij od tego że D jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie ABC
Później korzystając z tw o kątach środkowych i opartych na tym samym łuku wykaz że suma
odpowiednich kątów jest równa 180o
1 sty 19:23
.:

Δ
ACD jest równoramienny więc:
β = 35 +
105 − β −−−> β = 70 −−−> α = 125 − 70 =
55
I sprawdzasz czy ∡DBC + ∡BCA = 180
o = ∡BDA + ∡DAC
1 sty 21:33
an:

Z p/w wynika, że ∡CBE jest prosty, czyli AC||DB, a więc jest to trapez
2 sty 00:36
.:
@an ... przeca kąt CBE czyli kąt CBD nie jest kątem prostym
2 sty 00:52
an: tam ma być ∡CEB=90o
2 sty 01:10
kuta barca:
4 sty 20:20