trygonometria
pawel44: wyznacz sinα i cosα jesli α∊(π,3π/2) oraz sin2α=12/13.
30 gru 22:48
Piotr 88:
Z treści zadania α∊ III ćw więc sinα<0 i cosα <0
| | 5 | | 5 | |
z jedynki tryg> cos(2α)= |
| lub cos(2α)= − |
| |
| | 13 | | 13 | |
cos(2α) = 1−2sin
2α wyznacz sinα <0
⇒ dla cos(2α)= 5/13 lub cos(2α)= −5/13
......
i analogicznie :
i cos(2α)=2cos
2α−1 wyznacz cos α<0
odp:
| | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | |
sinα= − |
| i cosα= − |
| lub sinα= − |
| i cosα= − |
| |
| | √13 | | √13 | | √13 | | √13 | |
30 gru 23:22