kostka
P i P : Potrzebuje pomocy w odrobieniu pracy domowej
Mam do zrobienia 9 zadań do srody.Nie rozumiem tego działu .
Zadanie nr 1
Rzucamy dwa razy symetryczna kostka do gry .
Prwawdopodobieństwo otrzymania pary liczb ktorych ilocxzym jest większy niż 20 wynosi
Ω=6
A={4,6,6,4, 5,6 6,5}=4
To powinnpo byc dobrze
Zadanie nr 2
Ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrpowych losujemy jedna liczbe
Prawdopodobienstwo zdarzenia polegające na tym że wylosowana liczba jest podziena przez 5
jest równe
]Ω=90
A={10,15,20 25,30,35,40,45.50,55,60,65,70,75 80,85 90 95} =18
Zadanie nr 3
Ze zbioru cyfr {1,2,3 4 5 6} losujemy po kolei 3 cyfry ( ze zwracaniem ) ukladając w ten
sposób liczbe trzycyfrową (najpierw rząd setek , potem dziesiatek a na końcu jedności )
Jakie jest prawdopodobieństwo ze utworzona w ten sposob liczba jest podziela przez 5
Ω=6
3=216
A=6*6*1=36
Zadanie nr 4
Na loterii jest 10 losów z których 4 sa wygrywające
Kupujemy jeden los
Prawdopodobienstwo zdarzenia ze nie wygramy nagrody jest równe
Tutaj prosze o rozwiazanie
Dziekuje za pomoc
29 gru 16:11
N i N:
1/ źle
|Ω|=6*6=36
A={(4,6),(6,4),(5,5),(5,6) ,(6,5),(6,6)}
|A|=6
29 gru 16:46
P i P :
Dziękii
A drugie i trzecie dobrze?
Prosze o pomoc tez zadaniem nr 4 na razie
29 gru 16:51
N i N:
4 wygr. 6 przegr. razem 10 losów
1 losowanie :
|Ω|=10
|A|= 6
P(A)=
29 gru 16:58
P i P :
Policze dziękuje
Teraz zadanie nr 5
Wszystkich liczb trzycyfrowych parzystych w których cyfra 9 wystepuje tdokl;adnie jeden raz
29 gru 17:08
P i P :
na pierwszym miejscu moze byc 9 mozliwosci
na mna drugim juz 8
na ostatnim 4
czyli razem
Ale nie mam takiej odpowiedzi
29 gru 17:15
P i P : zadsanie nr 6
Rzucamy trzy razy starndartowa kostka do gry
Jakie jest prawdopodobienstwo ze za kazdym razem wypadnie cyfra nieparzysta ?
Czyli Ω=63=216
Cyfra nieparzysta to 1, 3 5
Ale jak to powiązać?
29 gru 17:31
.:
zad 5:
a) '9' na pierwszym miejscu: 1*9*5 = 45
b) '9' na drugim miejscu: 8*1*5 = 40
SUMA = 85
29 gru 17:45
.:
zad 6
| | 3 | | 3 | | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P = |
| * |
| * |
| = ( |
| )3 = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 2 | | 23 | | 8 | |
29 gru 17:46
P i P :
dziekuje bardzo
29 gru 18:13
.:
Mam nadzieję, że jak widzisz rozwiązanie to rozumiesz 'skąd to powstało'
29 gru 18:17
P i P : Tak
zadanie nr 7
Rzucamy dwiema szesciennymi kostkmi do gry
Prwdopodobienstwo tego ze sma wyrzuconych oczek wynosi co najwyzej 5 wynosi
Czyli Ω=36
A={1,1 1,2, 1,3, 1,4, 2,1, 2,2, 2,3, 3,1, 3,2 4,1 } =10
Sprawdzisz?
29 gru 18:26
N i N:
29 gru 18:32
N i N:
Pisz pary w nawiasach : (1,1), (1,2),.......
29 gru 18:34
P i P :
Tak bede robił

Już jutro jeszcze dwa zadania bede mial do zrobienia .
Dziekuje bardzo za pomoc dzisiaj . bede wdzieczny jesli jutro też pomożesz
29 gru 18:38