wierzcholki lamancej abcde nalezą do okregu,katy wpisane BCD mają miare 45 stopni,
Udowodnij ze pole figury zakreskowanej czerwoną linia stanowi polowe pola koła.(rys poglądowy)
1. rotujemy okrąg tak aby BC i DE były poziome (pomaga w zauważeniu rzeczy).
2. rysujemy symetryczne do AB i CD względem pionowej średnicy.
3. pozostawiam Tobie wykazanie dlaczego symetralna (względem poziomej średnicy) będzie AA'.
4. mamy równości pól: P2 = P7 ; P5 = P6 ; P4 = P9
5. Musimy zatem wykazać jeszcze, że P3 + P1 = P8
A to robimy poprzez zauważenie, że skoro AA' jest symetralną (względem poziomej średnicy) do DE
to |AA'| = |DE|.
Natomiast ∡CDE = 45o = ∡ABC (tak samo jak ∡C'D'E' = 45o = ∡A'B'C') To:
P1 + P3 = pole trójkąta o podstawie |BC|
6. Teraz wystarczy pokazać, że trójkąt o polu P8 jest podobny do trójkąta o polu P1 + P3 ...
a że mają tą samą podstawę (|BC|) to mają takie samo pole
z tego co zrozumiałem to masz trzy kąty o mierze 45o ... przy wierzchołkach B, C i D ... tak
Nie przy wierzchołku C masz kąt 45o ... zobacz rysunek w którym dorysowałem Ci kwadrat. Teraz
widzisz, że kąt 45o jest zachowany
można też dorobić takie linie (dodatkowo) to ułatwi Ci udowodnienie równości pól które mają te
same numery
Niebieskie kąty są sobie równe i mają miarę 45o.
Czy są to ∡ABC , ∡BCD , ∡CDE
Jeżeli tak to mój rysunek opisuje tą właśnie sytuację.
Nie wiem jaki masz rysunek poglądowy i nie jest to istotne ... jeżeli te trzy kąty (które
wcześniej wspomniałem) mają miarę 45o to BC || DE
promień okręgu równy 1, a więc AC=CE=√2
x kąt przesunięcia w okręgu łamanej ABCDE
α=22,5o
trójkąty CF'G ;AB'F' ;G'D'E są podobne, ∡ACE=90o
| 1 | ||
CG'= | ||
| cos(α+x) |
| √2 | AB' | ||
= | |||
| sin45o | sin(α+x) |
| 1 | ||
CF'= | ||
| cos(α−x) |
| √2 | D'E | ||
= | |||
| sin45o | sin(α−x) |
| AB' | D"E | |||
( | )2+( | )2=sin2(α+x))2+(sin2(α−x))2=(sin (45+2x))2+(cos(45+2x))2=1 | ||
| CG' | CF' |