matematykaszkolna.pl
pole okrągu leobuleropl: rysunekwierzcholki lamancej abcde nalezą do okregu,katy wpisane BCD mają miare 45 stopni, Udowodnij ze pole figury zakreskowanej czerwoną linia stanowi polowe pola koła.(rys poglądowy)
26 gru 22:06
.: rysunek 1. rotujemy okrąg tak aby BC i DE były poziome (pomaga w zauważeniu rzeczy). 2. rysujemy symetryczne do AB i CD względem pionowej średnicy. 3. pozostawiam Tobie wykazanie dlaczego symetralna (względem poziomej średnicy) będzie AA'. 4. mamy równości pól: P2 = P7 ; P5 = P6 ; P4 = P9 5. Musimy zatem wykazać jeszcze, że P3 + P1 = P8 A to robimy poprzez zauważenie, że skoro AA' jest symetralną (względem poziomej średnicy) do DE to |AA'| = |DE|. Natomiast ∡CDE = 45o = ∡ABC (tak samo jak ∡C'D'E' = 45o = ∡A'B'C') To: P1 + P3 = pole trójkąta o podstawie |BC| 6. Teraz wystarczy pokazać, że trójkąt o polu P8 jest podobny do trójkąta o polu P1 + P3 ... a że mają tą samą podstawę (|BC|) to mają takie samo pole
27 gru 05:09
.: alternatywnie pod punktu 5 ... możemy poprowadzić AD i A'E, które są prostopadłe do 'poziomej średnicy' czyli prostopadłe do BC i pokazać które części P8 będą równe z P1 i którymi częściami P3
27 gru 05:13
.: alternatywnie OD* .... emotka
27 gru 05:13
leobuleropl: popraw mnie jesli sie myle,ale twoj rysunek ma zmieniony kąt wpisany C?
27 gru 13:11
.: rysunek z tego co zrozumiałem to masz trzy kąty o mierze 45o ... przy wierzchołkach B, C i D ... tak Nie przy wierzchołku C masz kąt 45o ... zobacz rysunek w którym dorysowałem Ci kwadrat. Teraz widzisz, że kąt 45o jest zachowany
27 gru 17:30
.: rysunek można też dorobić takie linie (dodatkowo) to ułatwi Ci udowodnienie równości pól które mają te same numery Niebieskie kąty są sobie równe i mają miarę 45o.
27 gru 19:05
Daniel87: Tylko w twoim rysunku BC i DE są równoległe a rysunek autora jest inny
27 gru 23:18
.: Daniel −−− które kąty mają miarę 45o Czy są to ∡ABC , ∡BCD , ∡CDE Jeżeli tak to mój rysunek opisuje tą właśnie sytuację. Nie wiem jaki masz rysunek poglądowy i nie jest to istotne ... jeżeli te trzy kąty (które wcześniej wspomniałem) mają miarę 45o to BC || DE
28 gru 00:54
an: rysunekpromień okręgu równy 1, a więc AC=CE=2 x kąt przesunięcia w okręgu łamanej ABCDE α=22,5o trójkąty CF'G ;AB'F' ;G'D'E są podobne, ∡ACE=90o
 1 
CG'=

cos(α+x) 
2 AB' 

=

sin45o sin(α+x) 
AB'=2sin(α+x)
 1 
CF'=

cos(α−x) 
2 D'E 

=

sin45o sin(α−x) 
D'E=2sin(α+x) α=22,5 ⇒sin2(α−x)=sin(45−2x)=cos(45+2x) stosunek sumy pól trójkątów AB'F' oraz G'D'E do CF'G' wyniesie
 AB' D"E 
(

)2+(

)2=sin2(α+x))2+(sin2(α−x))2=(sin (45+2x))2+(cos(45+2x))2=1
 CG' CF' 
czyli zakreskowany obszar jest równy połowie pola okręgu. cnw.
31 gru 19:59