rozwiaz rownanie wykladnicze
aga: 3⋅16x+36x=2⋅81x rozwiaz rownanie wykladnicze
20 gru 16:02
ABC: | | 4 | |
dzielisz obie strony przez 81x i niewiadoma pomocnicza t=( |
| )x |
| | 9 | |
20 gru 16:36
Jolanta: Dzielę obie strony przez 81x
3*(1681)x+(3681)x=2
20 gru 16:37
Jolanta:
20 gru 16:38
Jolanta:
20 gru 16:38
. :
16x = 42x
36x = 4x * 9x
81x = 92x
Sprobuj pokombinować dalej
20 gru 16:38
:
(3*4x− 2*9x )(4x+9x )=0
22 gru 14:22
Jolanta: (1681)x=(49)2x=(23)4x
3*(23)4x+(49)x=2
3*(23)4x+(23)2x=2
(23){2x}=t
3*t2+t−2=0 terazΔ
26 gru 01:20