tożsamości trygonometryczne
duo: Udowodnij tożsamość trygonometryczną
3+tg2x=2+1/cos2x
zad.2 Zapisz za pomocą tg cos2x−sin2x/cosxsinx
14 gru 18:38
.:
| | sin2x | | cos2x − sin2x | |
2) tam jest cos2x − |
| czy |
| |
| | cosxsinx | | sinxcosx | |
zapewne to drugie, więc:
| cos2x − sin2x | | cos(2x) | | cos(2x) | | 2 | |
| = 2* |
| = 2 |
| = |
| |
| sinxcosx | | 2sinxcosx | | sin(2x) | | tg(2x) | |
14 gru 18:46
.:
1)
założenia co do kąta
| | 3cos2x + sin2x | | 2cos2x + 1 | | 1 | |
3 + tg2x = |
| = |
| = 2 + |
| |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
14 gru 18:47
duo: Dziękuję bardzo za cenną pomoc.
14 gru 20:24
aa:
2/ cosx≠0 to dzieląc licznik i mianownik przez cos
2x
otrzymujemy:
14 gru 21:03