Równanie macierzowe
martinka666: Rozwiąż równanie macierzowe:
[x, x+1]x([3,2x]A)
T= 1
gdzie A = [3 1]
[−1 7]
T oznacza oczywiście transponowanie. Mam problem z tym, co robić kiedy już wymnożę macierze i
otrzymuję:
[9 − 2x] = 1
[3+14x]
Może mi ktoś wytłumaczyć, co mam robić dalej?
30 lis 12:28
wredulus_inno_komputerowy:
A to jest 1 ? Czy nie przypadkiem I ?
Trudno aby macierz była równa liczbie.
30 lis 13:09
martinka666: Właśnie prowadzący nam dyktował to zadanie i podał 1 po drugiej stronie równania, może właśnie
chodziło mu o macierz jednostkową
30 lis 14:59
:
Poza tym, gubisz mnożenie [x, x+1] B , gdzie B=([3,2x]A)T .
Powinno być:
[x(9−2x)+(x+1)(3+14x)] =[1]
a stąd równanie kwadratowe :
x(9−2x)+(3+14x)(x+1)=1
4 gru 10:52