1. W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym w jakim miejscu 'ląduje' spodek wierzchołka
2. zobacz jaki trójkąt powstaje z wysokości ostrosłupa, część (jakiej?! − patrz punkt 1)
wysokość podstawy i krawędzi bocznej? Stąd wysokość ostrosłupa wynosi? A wysokość podstawy
wynosi?
3. Skoro już mamy wysokość podstawy (trójkąt równoboczny) to ile wynosi krawędź tejże podstawy?
I po sprawie
A jakby tak
r−− dł. promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny
| 1 | ||
Pp= | *2r√3*3r | |
| 2 |
| 1 | ||
to V= | *3r2√3*2r | |
| 3 |
| 15√2 | ||
teraz: 15=2r√2 ⇒ r= | to r2= ... r3=.... | |
| 4 |
| 3375√3 | ||
V= | cm3 | |
| 16 |
| 675√3 | ||
Pc= | (1+√5) cm2 | |
| 8 |
| 3375√6 | ||
V= | ||
| 16 |
Witam
Zdrowa?
Zdrowa... ( jeszcze)
Szkoda, że 6−latek opuścił forum.