matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Tryg
P i P :
Rownanie cos2x−cos8x+cos6x=1 cos2x+cos6x=1+cos8x
x
1+cosx=2cos
2
2
8x
1+cos8x=2cos
2
=2cos
2
4x
2
cos2x+cos6x=2cos
2
4x
8x
−4x
2cos
*cos
=2cos
2
4x
2
2
2cos4x*cos2x=2cos
2
4x*(dzierle przez 2 cos4x*cos2x−cos
2
4x=0 cos 4x(cos2x−cos4x)=0
π
π
kπ
cos4x=0 4x=
+kπ x=
+
k∊Z
2
8
4
lub cos2x−cos4x=0
2x+4x
3x−2x
2sin
*sin
=0
2
2
2sin3x*sinx=0
kπ
sin3x=0 3x=0+kπ x=
k∊Z
3
sinx=0 x=0+kπ k∊Z
19 lis 16:38