W równoległoboku dany jest kąt ostry α i odległości m i p punktu przecięcia przekatnych od
nierównych boków . Wyznacz pole i przekątne równoległoboku
| 2m | 2m | |||
sinα= | to AD= | |||
| AD | sinα |
| 2p | ||
sinα= | ||
| AB |
1. Wysokość w trapezie (równoległobok jest trapezem) nie musi być opuszczona z wierzchołka aby
ją nazywać wysokością
2. A jeżeli tak bardzo chcesz aby wysokość była z wierzchołka B to ją z niej zrób.
3. Zauważ, że przecież nie przedłużałaś EO aby 'mieć wysokość z wierzchołka' ... więc dlaczego
oczekiwałeś że przedłużając GO ją otrzymasz
| 2p | ||
AB= | ||
| sinα |
| 2m | 2p | 4mp | ||||
S= | * | *sinα= | ||||
| sinα | sinα | sinα |
| 4m2 | |||||||||||||||||||||||
BD2= | |||||||||||||||||||||||
|
| 4m2+4p2 | 8mp*cosα | |||
BD2= | − | |||
| sin2 | sin2α |
| 4(m2+p2)−4(2mpcosα) | ||
BD2= | ||
| sin2α |
| 2√m2+p2−2mpcosα | ||
BD= | ||
| sinα |
| 2√m2+p2+2mpcosα | ||
Natomiast AC= | ||
| sinα |