trójkat prostokatny
P i P :
Mam policzyc boki trójkata prostokatnego i dostałem taki układ do rozwiązania
{a+b=77
{a*b=1452
W podpowiedzi mam że a i b sa pierwiastkami równania
x2−77x+1452 =0
Widze tutaj wzory Vietea ale jak wpaśc na to ewentualnie na to rownanie nie widząc tych
wzorów ?
dziękuje za odpowiedz
19 lis 10:20
.:
Jeżeli nie zauważysz wzorów Viete'a:
| | ⎧ | b = 77−a | |
| = | ⎩ | a*(77−a) = 1452 | =
|
| | ⎧ | b = 77−a | |
| = | ⎩ | −a2 + 77a = 1452 | =
|
| | ⎧ | b = 77−a | |
| = | ⎩ | a2 − 77a + 1452 = 0 | i dochodzisz do tego samego równania kwadratowego
|
19 lis 10:39
P i P :
Dobrze . Dziękuje
19 lis 10:44
.:
| ⎧ | (a+b)2 = 772 | |
| ⎩ | 2a*b = 2*1452 | =
|
| ⎧ | a2+2ab+b2 −2ab = 5929 − 2904 | |
| ⎩ | 2a*b = 2904 | =
|
| ⎧ | a2 + b2 = 3025 | |
| ⎩ | 2ab = 2904 | −−−> c2 = 3025 −−−> c = 55 = 5*11
|
−−> sprawdzam, czy: a = 3*11 i b = 4*11 spełnia układ równań
sprawdza
19 lis 10:47
.:
A jeżeli mamy wiadomość, że a,b są naturalne, to:
krok 1:
1452 | 2
726 | 2
363 | 3
121 | 11
11 | 11
1
I mamy parę kombinacji do sprawdzania (które spełniają drugie równanie):
a = 2 ; b = 2*3*112 odpada (b > 77)
a = 3 ; b = 22*112 odpada (b > 77)
a = 11 ; b = 22*3*11 odpada (b > 77)
a = 22 ; b = 3*112 odpada (b > 77)
a = 2*3 ; b = 2*112 odpada (b > 77)
a = 2*11 ; b = 2*3*11 odpada po sprawdzeniu, że nie zachodzi równość
a = 3*11 ; b = 22*11 <−−− i ta da nam równość w pierwszym równaniu
a = 112 ; b = 22*3 odpada (a > 77)
19 lis 10:51
.:
no i jeszcze zawsze pozostaje (ale to w praktyce raczej na zasadzie sprawdzenia): metoda
graficzna:
y = 77−x
z czego od razu wnioskujemy, że będzie jedno rozwiązanie (dla którego a = b) lub dokładnie dwa
rozwiązania takie że a
1 = b
2 ; b
1 = a
2
19 lis 11:01
P i P :
Dzięki . Przyda się . .
Zadanie było takie
Obwód trójkata prostokatnego jest równy 132 ,a suma kwadratów boków trójkata jest równa 6050
Znależc boki trójkata .
19 lis 11:02
.:
no to Panie ... Panie
1. a2 + b2 + c2 = 6050 −−−> 2c2 = 6050 −−−> c2 = 3025 −−−> c = 55 = 5*11
2. a+b+c = 132 −−−> a+b = 77 = 7*11 = 3*11 + 4*11 −−−>
a=33 ∧ b=44 lub a=44 ∧ b=33
3. szkic
y = 77 − x
x2 + y2 = 552
i piszemy −−> prosta ma co najwyżej dwa punkty wspólne z okręgiem .... stąd: nie ma więcej
rozwiązań.
Więc trójkąt ten ma boki o długości: 33, 44, 55
19 lis 11:15
.:
gorzej ... jak nie zauważysz, że 55 = 5*11 i nie będziesz szukał 'trójkąta 3,4,5'
19 lis 11:16
P i P :
19 lis 11:22