Rownanie
P i P :
| | 3x | | 3x | |
1−sin(5x)=(cos |
| −sin |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3x | | 3x | | 3x | | 3x | |
1−sin*5x)=cos2 |
| −2sin |
| *cos |
| +sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3x | | 3x | |
1−sin(5x)=1−2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3x | | 3x | |
sin(5x)−2sin |
| cos |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3x | |
Jak z 2sinU{3x}[2}*cos |
| dostać sin(3x) ? Dzięki |
| | 2 | |
18 lis 21:09
.:
ze wzoru na sin podwojonego kąta
18 lis 21:09
.:
albo jak wolisz:
sin (2a) = sin(a+a) = sina*cosa + cosa*sina = 2sina*cosa <−−− wyprowadzony wzór
18 lis 21:10
P i P :
| | 3x | | 3x | | 3x | |
2sin |
| *cos |
| =sin(2*( |
| )) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Prosze napisz jak z tego uzyskać sin(3x) tak mam w podpowiedzi do zadania
18 lis 21:17
P i P :
Dzięki za odpowiedzi
Dobra . Skracamy dwójki i mamy sin(3x)
18 lis 21:20