prawdopodobieństwo
emi: rzucamy trzy razy kostką.Oblicz prawdopodobieństwo tego że: a)suma oczek jest równa 13 w
drugim
rzucie wypadły 2 oczka
17 lis 19:46
miś:
A−− suma oczek 13
B−− w drugim rzucie 2 oczka
A∩B −− suma oczek trzynaście i w drugim rzucie 2 oczka
Prawdopodobieństwo warunkowe
|B| = 6*1*6= 36 ( w pierwszym i trzecim rzucie dowolne oczka z 6 oczek a w drugim 2 oczka
A∩B={ (5,2,6) (6,2,5)}
|A∩B|= 2 możliwości
i mamy:
17 lis 20:05
emi: dziekuje
17 lis 20:11
.:
Wow ... poczekajmy trochę ... należy poprawić treść zadania.
Mamy:
1. Wiemy, że suma wynosi 13, jakie jest prawdopodobieństwo że w drugim rzucie wypadły 2 oczka?
2. Jakie jest prawdopodobieństwo, że mamy w sumie 13 oczek jeżeli wiemy, że w drugim rzucie
wypadły 2 oczka?
3. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma wynosi 13 oczek i w drugim rzucie wypadły 2 oczka?
4. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma wynosi 13 oczek lub w drugim rzucie wypadły 2 oczka?
Bo zapis: "suma oczek jest równa 13 w drugim rzucie wypadły 2 oczka" nie mówi nam co chcesz
policzyć.
A to co miś policzył to opcja (2).
17 lis 23:57