Ciagi proszę o pomoc
Maja: Co jest większe i o ile:
suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, w którym a6=11 a a7=14,5 czy suma
czterech początkowych wyrazów ciągu geometrycznego ,w którym a2=40 a a3=20?
17 lis 10:45
getin:
Ciąg arytmetyczny: widać że r = 3,5 (rosnący)
a8 = 18
a9 = 21,5
a10 = 25
a5 = 11 − 3,5 = 7,5
a4 = 4
a3 = 0,5
a2 = −3
a1 = −6,5
Suma dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu to:
−6,5 − 3 + 0,5 + 4 + 7,5 + 11 + 14,5 + 18 + 21,5 + 25 = 92,5
| | 1 | |
Ciąg geometryczny: widać że q= |
| (malejący), każdy kolejny wyraz jest o połowę mniejszy od |
| | 2 | |
poprzedniego
a1 = 80, a2 = 40, a3 = 20, a4 = 10
Suma 80+40+20+10 = 150
Suma ciągu geometrycznego jest większa o 57,5
17 lis 12:26
.:
bez liczenia samych sum:
S10 arytmetyczny = a1 + a2 + ... + a10 < 10*a6 = 10*11 = 110
S4 geometryczny = b1 + b2 + b3 + b4 ≥ 2*(b2+b3) = 2*60 = 120
17 lis 13:45
getin:
Takie liczenie z wykorzystaniem a6 jest dobre gdyby była suma jedenastu początkowych wyrazów,
ale można napisać że S10 = 11*a6 − a10
17 lis 14:47
. :
Getin ja tylko pokazałem jak w szybki sposób można oszacować. Zakładam, że rozwiązując będzie
posiadał podstawowa wiedzę z tego działu i wie dlaczego takie szacowanie jest poprawne
Gdyby wartości wyrazów ciągu lub podane inne elementy ciągów byłyby inne to takie szacowanie
mogłoby nic nam nie dać lub wręcz zasugerować nieprawidłowy wynik
17 lis 15:23
. : Ps
S
10 = 11a
6 − a
11
17 lis 15:24