Ciagi proszę o pomoc
Maja: 1.Podaj wzór ogólny ciagu arytmetycznego , w którym siódmy wyraz jest równy 20 a jedenasty jest
równy 4.
2.Wyznacz sume a7+a9 wyrazu ciagu geometrycznego , w którym drugi wyraz wynosi 6 a czwarty
wynosi 24
17 lis 10:36
. :
Wskazowka:
a11 − a7 = (11−7)*r
a1 = a7 − 6*r
an = a1 + (n−1)*r
17 lis 11:18
P i P :
a7=20
a11=4
{a1+6r=20
{a1+10r=4
Odejmuje piierwsze rownanie od drugiego
−4r=16
r=−4
a7=a1+6r
a1+6r=20
a1+6*(−4)=20
a1=20+24=44
an=a1+(n−1)*r
an=44+(n−1)*(−4)
an=44−4n+4
an=−4n+48
===========
17 lis 18:02
miś:
a
n= a
7+(n−7)*r ⇒ ..... a
n= −4n+48
17 lis 18:48
P i P :
Tak znam to
Pytanie tylko takie . Czy Maja zna to ?
18 lis 16:41