cosd(x)
P i P :
Dzien dobry .
Taki mam problem
Rownanie cos(x)=k ma takie rozwiązania
1) x=α+2kπ lub x=−α+2kπ
Natomiast z ktorego wzoru redukcyjnego skorzystać aby w ten sam sposób rozwiązać takie rownanie
cos(x)=−k
Powiedzmy że mamy takie równanie
Nie chce rysować wykresu i odczytywać rozwiązań z wykresu
Dziękuje za odpowiedz
16 lis 15:05
MiM:
cosinus ujemny w II i III ćw i cos(π/6)=
√3/2
cosx= −
√3/2
| | π | | π | |
to x= π− |
| +2kπ lub x= π+ |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 5 | | 7 | |
x= |
| π+2kπ lub x= |
| π+2kπ , k∊Z |
| | 6 | | 6 | |
16 lis 15:13
P i P :
Tak wiem i dziękuje .
Chodziło mi o to że
cos(π−α)=−cosα
cos(π+α)=−cosα
Teraz mam
cos(x)=−cos(π/6)
Teraz nie moge opuścis cosinusa bo ma z jednnej strony cosinus a drugiej (−cos)
Ale jak zapisze sobie
cos(x)=cos(π−α)
| | 5 | | 5 | |
x=π−π/6= |
| π+2kπ lub x=− |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
Czy to bedzie dobrze? dziękuję
16 lis 15:30
.:
cos(
−x) =
−cosx
więc:
cosx = −U{
√3]{2}
−x = α + 2kπ oraz −x = −α + 2kπ
16 lis 16:48
P i P :
Dobrze . Dzięki.
16 lis 16:53
P i P :
Nastepne
sin(x)=1/2
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=π− |
| +2kπ k∊Z |
| | 6 | | 6 | |
Teraz mam takie równanie
ale −sin(α)=sin(π+α)
więc
| | 7 | | 7 | | 1 | |
x= |
| π+2kπ lub x=(π− |
| π)+2kπ=− |
| π+2kπ k∊Z |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
czy to jest dobrze ? .Pytam dlatego ze ogladam webinar i tam odczytuja ujemne rozwiązania z
wykresu
a ja chce to zrobić bez wykresu .Czy raczej dla ujemnych to wykres Dziękuję za odpowiedz.
16 lis 19:29
cosinus:
Halo,halo
Funkcja cosinus jest parzysta ( cosinus gubi minus)
więc cos(−x)= +cosx
16 lis 19:56
P i P :
Tak.
A możesz napisac rozwiazanie tego równania
cosx=−U{p[3}}{2}
Tutaj wlasnie sie gubię .
Prosze abys napisał rozwiązanie .Ucze sie ze starej ksiązki i tam nie rozwiąząn dla kątów
ujemnych
mam tylko napisane że rozwiązania sa takie jak napisałem w 1 poście takie równania
16 lis 20:12
M i M:
Masz podane rozwiązanie
15 :13
16 lis 20:37
P i P :
Dobrze .
16 lis 20:40