logarytm
~~bart: liczby x=log5 25√5 i y=log3 81 to wymiar prostokąta P1 a liczba a=logp10 x b=log_
p {10} y
to wymiary P2 x=2,5 y=4 a jak obliczyć te drugie wymiary, tam w podstawie jest logarytm o
podstawie √10 z liczby x i logarytm o podstawie √10 z liczby y
nie było wzoru na zamianę podstwy i nie bedzie
13 lis 12:26
Bi:
Jeśli nie miałeś wzorów na zamianę podstaw , to może tak:
P
1:
| | 5 | |
x=log5(25√5)= log5(52*51/2)=log5(55/2)= |
| |
| | 2 | |
y=4
P
2:
| | 5 | |
a=log√10(x)=log√10( |
| )⇔ z def. |
| | 2 | |
| | 5 | |
10(1/2)a= |
| po zlogarytmowaniu: |
| | 2 | |
===========
b=log
√10(4) z def.
√10b=4
10
(1/2)b=4 po zlogarytmowaniu:
b=2log
10(4)
========
13 lis 15:40
Si:
| | 1 | |
zatem a= log√10(5/2) = log101/2 (5/2)= |
| log10 (5/2)= 2log10(5/2) |
| | 12 | |
b=log
√10(4)= 2log
10(4)
13 lis 18:07
~bart: No tak, tyle to wiem,tylko
dalej jest oblicz pola prostokątów o
wymiarach x i y oraz a i b i oblicz ile razy pole jednego prostokąta jest większe od drugiego
i dlatego nie wychodzi 🫤
14 lis 14:17
Bi:
A co ma wyjść?
15 lis 14:38
~~bart: oblicz ile razy pole jednego prostokąta jest większe od drugiego
15 lis 19:40
P i P :
P
1=2,5*4=10
P
2=a*b
log2=0,301
==========
| | 10 | |
log5=log |
| =log10−log2=1−0,3001=0699 |
| | 2 | |
| | 5 | |
log |
| = log5−log2=0,699−0,301=0398 |
| | 2 | |
a=0,796
==========
b=2*log4=2*log2
2=2*2*log2=4*0,301=1,204
P
2=a*b
P
2=0,796*1,204=0,958384
| P1 | | 10 | |
| = |
| = 10,434 |
| P2 | | 0958384 | |
16 lis 15:52
~bart: Jest,źle ale już wiem jak,dzieki
19 lis 15:11