matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
wyrazenia trygonometryczne
Antek:
Prosze o uproszczenie wyrazeń: 1. ctg (x−π)·cos(x−
3
2
π) 2.tg(x−π)· sin(x−
1
2
π)
13 lis 09:57
P i P :
Np tg(π−x)=−tg(x) to tg(x−π)=−(−tg(x)=tg(x) sin(π/2−x)=cos(x) sin(x−π/2)=−cosx
13 lis 11:00